Kaas-pesto twister:

Benodigheden voor 12 twisters:

1 pakje roomboterbladerdeeg(diepvries), ontdooid, 150 gram oude kaas, 130 gram groene pesto(1 potje)

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200 graden. Bestrooi een plakje bladerdeeg met 2 eetlepels geraspte kaas. Leg hierop nog een plakje deeg en bestrijk dit met 1 volle eetlepel pesto. Leg hierop weer een plakje deeg en strooi er kaas over. Hierop komt weer een plakje deeg met pesto en tot slot een plakje deeg met kaas.

Maak op dezelfde manier nog een stapeltje van 5 plakjes deeg met kaas en pesto.

Druk de stapeltjes iets aan en rol ze dan met een deegroller uit tot lappen van 15x15cm

Snijd elke deeglap in 6 lange repen en draai de repen vanaf twee kanten tot een gelijkmatige spiraal.

Leg de deegspiralen op de bakplaat. Schuif de bakplaat in de oven en bak de kaastwisters in 20 minuten knapperig bruin. Laat ze uit de oven op de bakplaat afkoelen.

Fetakaas hapje met dille

 

Benodigdheden:

  • 1 pakje bladerdeeg (ontdooid)
  • Groot pak verse voorgewassen spinazie
  • Fetakaas (bijvoorbeeld Dodoni)
  • Gedroogde dille
  • halve ui
  • 2 teentjes knoflook
  • Olie
  • Eventueel pijnboompitten

Bereidingswijze:

Begin als allereerste met het voorverwarmen van je oven op 220 graden. Snipper de ui en de knoflook en fruit deze aan met wat olie. Voeg vervolgens de spinazie toe en bak deze mee tot het is gaan slinken. Voeg naar smaak zout en peper toe en flink wat dille. De hoeveelheid dille is een beetje afhankelijk van je eigen smaak. Als je het lekker vind kun je er eventueel wat pijnboompitten doorheen doen. Meng in een kom het spinaziemengsel met blokjes fetakaas. Verwarm de oven voor op 220 graden. Pak een plakje bladerdeeg en doe er een beetje spinazie-fetakaasmengsel op. Vouw het plakje dicht en maak er een mooi half maantje van door met je duim het deeg naar binnen te rollen. Blijf dit doen totdat je spinazie op is. Bak de spinaziehapjes ongeveer 30 à 40 minuten in de oven tot het deeg gaar is. 

Zelfgemaakte saucijzenbroodjes


Ingrediënten: 

  • bloem
  • 8 plakjes roomboterbladerdeeg
  • 400 g varkenschipolataworstjes (biologisch)
  • 1 ei (biologisch), alleen de dooier
  • 3 el halfvolle melk
  • 1 el sesamzaad

Bereiding: 

1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Bestuif een schoon werkblad of grote snijplank met wat bloem. Laat het bladerdeeg ontdooien, verwijder de plastic velletjes en leg ze bovenop elkaar. Rol het bladerdeeg uit tot een plak van 25 bij 30 cm en snijd de plak in de lengte in 3 stukken. Snijd met een scherp mes het velletje van de worst door en haal het worstvlees eruit. Leg in de lengte van de saucijzenbroodjes een streep worstvlees.

2. Roer de dooier in een kom los met de melk. Bestrijk het deeg aan beide zijden van het vlees met het eidooier-melkmengsel. Vouw het deeg over het worstvlees en druk het met u vingers vast. Zorg ervoor dat het deeg goed aansluit op het worstvlees en er dus niet teveel lucht tussen zit. U hebt nu 3 lange saucijzenbroodjes.

3. Duw een vork in wat bloem en gebruik de vork om de rand van het bladerdeeg steviger vast te duwen. Bestrijk de bovenkant van de saucijzenbroodjes met het eidooiermelkmengsel en bestrooi met het sesamzaad. Snijd de broodjes met een scherp mes in stukjes van ongeveer 4 cm en leg ze op een bakplaat met antiaanbaklaag, of gebruik bakpapier.

4. Bak de saucijzenbroodjes 15-20 min., of tot ze goudbruin zijn en mooi gerezen. Eet ze warm of laat ze afkoelen op een rooster.