Indisch gehaktbrood met banaan:

Benodigdheden:

1kg rundergehakt, 125 gram boemboe nasi goreng, 2 eetlepels ketjap manis, 2 theelepels sambal oelek, 1 ei, 6 eetlepels paneermeel, 1 dunne preid, in heel dunne ringen, 2 bananen, 100 gram pinda's, grof gehakt.

Een kleine cakevorm(inhoud 1/2 liter)

Bereiding:

Leg het gehakt en de boemboe, ketjap en sambal in een kom. Breek het ei erboven en voeg het paneermeel toe. Kneed het gehakt met natte handen goed door tot het wat plakkerig wordt. Meng de prei erdoor. Verdeel de helft van het gehakt over de bodem van de cakevorm en druk goed aan. Leg in het midden de gepelde bananen in de lengte op het gehakt. Verdeel de rest van het gehakt erover en druk alles weer goed aan. Strijk de bovenkant glad. Strooi de pinda's erover en druk ze iets aan. Schuif het gehakbrood in de nog koude oven. Schakel de temperatuur in op 175 graden. Bak het gehaktbrood in 45 minuten bruin en gaar. Neem het gehaktbrood uit de oven en laat 10 minuten rusten. Lekker met nasi of bami en spinaziesalade met ketjang pedis pinda's.

Kip kersen taart:

Benodigdheden:

Danerole croissantdeeg voor 6 extra grote croissants

500 gram kipfilet

twee potten met kersen

bekertje creme fraîche

1/2 zakje mix voor kerriesaus(maggi/knorr)

theelepel sambal

1 teentje knoflook

geraspte kaas

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de kipfilet in stukjes en bak in de olie. Laat de kersen uitlekken in een vergiet en doe het daarna bij de kip. Voeg de creme fraîche en de kerriesauspoeder toe. Voeg daarna de fijngesneden knoflook en sambal toe. Haal de pan van het vuur. Vet een grote ovenschaal in met olie. Leg het croissantdeeg erin en duw de randjes tegen elkaar. Zorg voor overhangende flappen deeg aan de zijkant van de ovenschaal. Daarna doe je het kipkersenmengel in de ovenschaal. Vouw de flappen croissantdeeg dicht en strooi er de geraspte kaas over. Bak de hartige taart 20 minuten, tot het croissantdeeg mooi lichtbruin is. Zet de ovenschaal het eerste kwartier onderin de oven en de laatste 5 minuten net boven het midden. Zo word het deeg overal lekker gaar en word de bovenkant niet te donker. 

Hartige taart met gehakt, kaas en tomaat

Recept voor 4 personen.

Lekker met rucola sla

Benodigdheden:

·         300 gram mager rundergehakt

·         1 tomaat

·         1 blikje tomatenpuree

·         1 eetlepel gehaktkruiden

·         4 plakjes bladerdeeg

·         1 ui

·         1 theelepel paprikapoeder, chilipoeder en knoflookpoeder

·         1 eetlepel gedroogde basilicum

·         3 eieren

·         scheutje melk

·         2 eetlepels bloem

·         geraspte kaas

Bereidingswijze:

Begin met het voorverwarmen van je oven op 200 graden. Vet een springvorm in met boter, olie of een bakspray en beleg de vorm met het bladerdeeg. Tip: om te voorkomen dat de bodem “nat” blijft kun je het bladerdeeg bedekken met een laagje paneermeel voordat je het gehaktmengsel erop doet.  Snipper het uitje en giet een scheutje olie in een koekenpan. Fruit het uitje aan en breng ondertussen het gehakt op smaak met de gehaktkruiden. Als het uitje zacht is geworden na ongeveer 3-4 minuten, voeg je het gehakt toe en bak je deze rul. Meng in een bakje de eieren met een scheutje melk en bloem. Roer dit goed door totdat er geen klontjes meer in zitten. Ook dit mengsel kun je op smaak brengen met wat kruiden. Als het gehakt gaar is, voeg je de tomatenpuree en de kruiden (paprikapoeder, chilipoeder, knoflookpoeder en basilicum) toe en roer je deze goed door. Bak deze ongeveer 2 minuutjes mee en klaar is het gehakt. Snijd de tomaat in plakjes en schep het gehaktmengsel op het bladerdeeg. Giet het ei-melk mengsel over het gehakt, daarna een dun laagje geraspte kaas en maak het af met wat plakjes tomaat. De hartige taart kan nu voor ongeveer 40 minuten de oven in. 


Spaanse aardappeltaart

Heerlijk pittige hartige taart, ala espagnol

Ingrediënten voor 4 personen:

1 pakje deeg voor hartige taart
knoflook
olijfolie
1 kg aardappels
1 potje pittige salsasaus
2 grote (rode) uien
2 dl zure room
4 takjes peterselie
6 eieren
150 gram magere spekreepjes

Bereiding:

Laat vijf plakjes deeg ontdooien en bekleed er een ingevette springvorm van 24 cm mee. Prik het deeg met een vork in. Schil de aardappels, kook ze 10 minuten en snij ze in plakjes van ongeveer 3 mm. Warm de oven voor op 200 graden Snij de uien in ringen en bak ze met 2 teentjes geperste knoflook in wat olijfolie. Bak de spekjes vijf minuten. Klop de eieren en de room in een grote kom glad en roere er wat zout en peper door. Knip het blad van de peterselie fijn en roer ditbij het roommengsel. Meng de aardappelen, uien en spekjes door het roommengsel En schep dit in de springvorm, verdeel de vulling regelmating. Bak de taart in 40 45 minuten gaar. Serveer in punten geneden met de salsasaus.

Tip: In plaats van spekjes kun je ook chorizo nemen. Nog spaanser! Serveer de taart met een salade met mandarijn en wortel,de kleurtjes staan er leuk bij.