Koken in kleine ovenpannetjes:

Wat zijn ze gezellig die kleine pannetjes. Zo leuk om aan tafel te zitten met ieder een eigen pannetje met een heerlijk gerechtje erin. Behalve leuk zijn ze ook erg handig, want bijna alle gerechten kun je er ruim van tevoren in bereiden. Vlak voor etenstijd schuif je de mini pannetjes in de oven en de rest gaat vanzelf. De pannetjes stammen af van de Franse kooktechniek ' en cocotte' afgeleid van de naam van een ovenschaal, de cocotte. Je vind ze in allerlei varianten: eenpersoons of groter, met en zonder deksel. Met de deksel erop blijven alle sappen van het vlees, vis, groenten in het pannetje bewaard zodat de smaken lekker op elkaar inwerken.

Een aantal van mijn pannetjes:

En hieronder recepten die ik ermee gemaakt heb:


Kiptaartje met dragon



Benodigheden:(voor 4 personen)

200 gram kipfilet, in reepjes

500 ml kippenbouillon

4 plakjes filodeeg

1 eetlepel olijfolie

8 zongedroogde tomaatjes in reepjes

4 eieren

200ml slagroom

75 gram kaas, geraspt

2 eetlepels verse dragon

peper en zout

Bereiding: Kook de kipfilet in de kippenbouillon in 10 minuten zachtjes gaar. Bestrijk intussen de deegplakjes dun met olijfolie. Leg in 4 ingevette ovenpannetjes een plakje deeg en druk het in de hoeken goed aan. Laat het deeg over de rand hangen. Verwarm de oven voor op 200 graden. Neem de kip uit de bouillon en laat goed uitlekken. Verdeel de kip met de tomaat over de pannetjes. Klop de eieren los met de slagroom. Voeg de kaas en de dragon met peper en zout naar smaak toe. Schenk het ei-roommengsel over de vulling in de pannetjes. Vouw het deeg nonchalant terug tot de rand van de pannetjes. Bak de kiptaartjes(zonder deksel) in de voorverwarmde oven in 20 minuten goudbruin en gaar.  

Tip: vervang de kipfilet door kalkoen, zalm of kabeljauwfilet.

Miniquiches met rucola en surimi:

Benodigdheden(voor 4 personen)

4 plakjes hartige taart deeg

1 eetlepel olijfolie

1 teentje knoflookl

1 rode peper

150 gram rucola

100 gram surimi

2 eieren

2 eetlepels creme fraîche

50 gram geraspte jonge kaas

Bereiding:

Verwarm de oven op 200 graden. Ontdooi het deeg. Verhit de olie en bak de knoflook en fijngehakte peper zachtjes in ongeveer 1 minuut. Voeg de rucola toe en smoor deze gedurende 5 minuten zachtjes. Laat het rucolamengsel uitlekken in een zeef en afkoelen. Vet de ovenpannetjes in, bekleed met deeg en snijd het overtollige deeg weg. Verdeel het rucolamengsel en de surimi over de ovenpannetjes. Klop in een kom de eieren met de creme fraîche, zout en peper los. Roer de kaas erdoor en verdeel het ei/kaas mengsel over de ovenpannetjes. Zet de pannetjes in de oven en laat de miniquiches midden in de oven in ongeveer 20 minuten gaar bakken.

Tip: vervang de rucola door postelein of spinazie.

Indiase viscurry:

Benodigdheden:

2 eetlepels zonnebloemolie

1 ui, gesnipperd

2 eetlepels milde currypasta(pot)

1 blik kokosmelk 400ml

300 gram visfilet(bv pangasius of koolvis)

100 gram cocktailgarnalen

2 eetlepels koriander

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180 graden. Bereid een basis-currysaus: verhit de olie in een wok en fruit de ui. Bak de currypasta 1-2 minuten mee tot deze heerlijk geurt. Schenk de kokosmelk in de pan en breng aan de kook. Kook de currysaus 5 minuten zachtjes. Verdeel de currysaus over de ovenpannetjes. Leg er de vis en de garnalen in en dek de pannetjes af met de deksels. Stoof de viscurry in de voorverwarmde oven in zo'n 10 minuten gaar(in mijn oven 20 minuten).

Lekker met naanbrood of basmati rijst. Serveer er nog een frisse salade met tomaat, ananas of mango, rode ui, koriander en limoensap bij.

Mini - preiquiche:

Benodigdheden: (voor 4 personen)

1 eetlepel olijfolie

100 gram ontbijtspek in reepjes.

300 gram fijngesneden prei

4 plakjes bladerdeeg

2 eieren

100 ml slagroom

75 gram geraspte kaas

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200 graden. Verhit in een koekenpan de olijfolie en bak het spek uit. Voeg de prei toe en bak in 4 minuten zacht. Bekleed intussen de pannetjes met de plakjes deeg. Vouw het overhangend deeg terug. Klop de eieren los en meng er de slagroom, de kaas en zout en peper naar smaak door. Schep de prei in de deegbodems. Schenk er het ei-kaasmengsel over. Bak de quiches in de voorverwarmde oven in 30-35 minuten bruin en gaar.

Tip: in plaats van ontbijtspek kunnen ook hamblokjes, zalmsnippers of roze garnalen door de gebakken prei worden gemengd.

Bourgondisch kippannetje


Benodigdheden: (voor 4 personen)

1 eetlepel olijfolie

125 gram magere spekreepjes

500 gram kipfilet in blokjes

1 ui, gesnipperd

2 tenen geperste knoflook

2 blikjes tomatenpuree(a 70 gram)

2 eetlepels bloem

300ml rode wijn

2 theelepels gedroogde provencaalse kruiden

peper en zout

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180 graden. Verhit de olijfolie in de koekenpan. Bak de spekreepjes uit. Voeg de kipfilet toe en bak het vlees bruin aan. Bak de ui en de knoflook 1 minuut mee. Schep er de tomatenpuree en de bloem door en bak nog 1 minuut. Schenk de wijn al roerend in de pan. Neem de pan van het vuur en voeg de kruiden met peper en zout naar smaak toe. Verdeel de kippenstoof over 4 ovenpannetjes. Leg de deksels op de pannetjes. Stoof de kippannetjes in de voorverwarmde oven in 30 minuten verder gaar. Lekker met franse frieten en een salade.

Tip: vervang de kipfilet door kalkoenfilet of magere varkenslappen.

Spaans vispannetje

Benodigheden: (voor 4 personen)

1 eetlepel olijfolie

75 gram chorizo, in halve plakjes

1 gele paprika, in blokjes of reepjes

1 blik tomatenblokjes (400 gram)

peper en zout

400 gram pangafilet, in blokjes

1 eetlepel amandelschaafsel

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180 graden. Verhit de olijfolie in een koekenpan. bak de chorizo zachtjes uit. Bak de paprika 5 minuten mee. Voeg de tomatenblokjes toe en breng tegen de kook. Neem de pan van het vuur en voeg peper en zout naar smaak toe. Schep de tomatensaus in 4 ovenpannetjes. Verdeel er de visfilet over .Sluit de pannetjes met de deksels. Stoof de vispannetjes in de voorverwarmde oven in 10-12 minuten gaar. Rooster intussen in een droge koekenpan het amandelschaafsel goudbruin. Neem de pannetjes uit de oven en bestrooi ze met het geroosterde amandelschaafsel. Lekker met gele rijst.

Tip: vervang de chorizo door 4 ansjovisfilets(blik).

Runderstoofpannetje:

Benodigdheden voor 4-6 personen:

Fase 1: 1kg magere runderlappen, 250 gram gerookte spekblokjes, 3dl rode wijn, 100gram boter, 1 eetlepel bloem, peper en tuinkruiden.

Fase 2: 250gram champignons, 250 gram sjalotten, 1dl rode wijn, 25 gram boter, 1 eetlepel bruine suiker

Fase 1: kan ook een dag van tevoren.

Verwarm de oven voor op 170 graden. Snij het vlees in dobbelstenen. Laat de boter(of olie) smelten in een grote braadpan en bak het vlees al omscheppend rondom bruin(ongeveer 5 min) . Schep het vlees alvast uit de pan in de ingevette ovenpannetjes.  Bak in dezelfde pan de spekjes(ongeveer 2-3min). Roer de bloem erdoor tot hij is opgelost en laat even pruttelen. Verwarm intussen de wijn in een steelpannetje en giet bij de saus. Voeg veel peper en wat tuinkruiden toe en roer alles goed door elkaar. Giet de saus over het vlees in de ovenpannetjes en schep alles even om. Het vlees moet bijna geheel bedekt zijn met de saus. Zet de pannetjes met deksel in de oven en laat het vlees twee uur zachtjes stoven. Zet de kookwekker, bv om het half uur, om even te checken of er niet teveel saus is verdampt. Roer er dan een scheutje heet water door.

Fase 2:

Snij de champignons in plakjes. Snipper de sjatlotten. Smelt de boter en laat de sjalotten en champignons al omscheppend rustig even bakken(ongeveer 2-3min). Roer de wijn en bruine suiker erdoor. Laat de saus even pruttelen en roer alles vervolgens door het vlees. Laat het gerecht nog eens een half uur stoven in de oven.

Lekker bij: gekookte aardappeltjes en rode kool. Maar ook bij dikke vlaamse patat.

Zalmcrumble met tomaatjes:

Benodigheden: (voor 4 personen)

4 zalmfilets a 125gram

250 gram cherrytomaatjes, gehalveerd

100 gram bloem

50 gram boter, op kamertemperatuur

1 theelepel gedroogde dragon

1 stokbrood

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200 graden. Halveer de zalmfilets en bestrooi met zout en peper. Verdeel de stukken zalm en de tomaatjes over de ovenpannetjes. Kneed van de bloem, de boter, de kerriepoeder en de dragon in een kom met de hand een samenhangend deeg. Vorm er grove kruimels van. Strooi de kruimels over de zalmpannetjes. Bak de zalmcrumbles in de voorverwarmde oven in 25-30 minuten goudbruin. Zet de pannetjes op 4 borden en geef er stokbrood bij. Lekker met een tomaten-friséesalade.

Tip: geraspte kaas en verse kruiden zijn ook heerlijk door de deegkruimels.

Mexicaans pannetje:

Benodigdheden voor 4 personen:

2 eetlepels zonnebloem olie

1 ui, gesnipperd

200 gram runderreepjes

1/2 rode paprika in blokjes

1 blik chilibonen in pittige saus(400 gram)

1 blikje mais(200 gram, uitgelekt)

1 blik tomatenblokjes (400gram)

2 theelepels gedroogde munt

4 tortilla wraps

75 gram geraspte belegen kaas

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200 graden. Verhit in een koekenpan de olie en fruit de ui. Schep er de runderreepjes met de paprika door, bak 1 minuut. Voeg de chilibonn, de maïs en de tomatenblokjes toe. Verwarm 5 minuten en breng op smaak met 1 theelepel munt, zout en peper. Druk de wraps in de ovenpannetjes. Vul ze met de bonen-vleessaus. Strooi de kaas en 1 theelepel munt er over. Laat de kaas in een voorverwarmde oven in 10-15 minuten smelten.

Tip: lekker met zure room gemengd met een snufje paprika poeder.

Souffle met vis en peterselie:

Benodigdheden: (voor 4 personen)

  • 2 pangasiusfilets
  • 4 eieren
  • 110-115 gram crème fraiche
  • 1 teentje knoflook
  • Halve/driekwart  witte ui
  • Peper en zout
  • Ongeveer 3 theelepels peterselie (gedroogd of vers)
  • Eventueel nog een beetje geraspte kaas

Bereiding:
Begin met het voorverwarmen van de oven op 180 graden. Snipper daarna het witte uitje en snijd de knoflook ook fijn. Giet een scheutje olijfolie in de pan en bak de uitjes en de knoflook zachtjes aan. Snijd ondertussen de vis in stukjes en breng deze lekker op smaak met zout en peper. Voeg de vis toe aan de ui en de knoflook, als de ui een beetje glazig is geworden. Bak de vis circa 3 minuten minuten aan, maar niet helemaal gaar. Vet de ovenschaaltjes in en schep de vis met de ui en de knoflook in de ovenschaaltjes. De bakjes moeten ongever voor de helft met de vis gevuld zijn. Meng daarna de crème fraiche met de eieren en de peterselie en roer het goed door elkaar. Giet dit mengsel over de vis in de ovenschaaltjes. De vis moet bijna helemaal onderstaan met het ei/crème fraiche mengsel. Strooi er eventueel nog een beetje geraspte kaas overheen. De vissouffles kunnen nu voor ongeveer 25-30 minuten de oven in. Je kunt in plaats van peterselie ook andere kruiden toevoegen. Bijvoorbeeld dille, maar kijk wel uit dat je niet teveel gebruikt want dille kan erg overheersen.

 

Tomaten-Pestolasagne:

Benodigdheden ( voor 4 personen )

250 gram lasagnebladen

2 eetlepels olijfolie

1 ui, gesnipperd,

2 tenen knoflook

100 gram rode pesto

2 blikken gepelde tomaten ( a 400 gram)

1 tomaat in plakjes

1 bol mozzarella (125 gram) in plakjes

1 theelepel gedroogde tijm

Bereiding:

Breng een pan ruim water met zout aan de kook. Kook de lasagne bladen per 2 ongeveer 2 minuten in het kokend water tot ze zacht en soepel zijn. Laat de bladen op een theedoek uitlekken en halveer ze. Verhit in een koekenpan de olijfolie en fruit de ui met de knoflook. Schep de pesto erdoor en bak nog 1 minuut. Pureer de tomaten met de staafmixer en schenk in de pan. Kook de saus 5 minuten zachtjes. breng op smaak met zout en peper. Verwarm de oven voor op 200 graden. Maak in de ovenpannetjes lagen van de lasagne, de plakjes tomaat en de tomatensaus. Begin en eindig met een laag saus. Leg de plakjes tomaat en mozzarella er boven op. Bestrooi met tijm, zout en peper naar smaak. Bak de lasagnes in de voorverwarmde oven in 25 minuten bruin en gaar.

Tip: Serveer met een gemengde salade en yoghurt dressing.

Quiche met tomaat, spinazie en brie:

Benodigheden: (4 pannetjes)

Dit is een heel simpel groententaartje voor als je niet veel tijd hebt om te koken.

  • 6 plakjes bladerdeeg
  • 300g verse spinazie
  • 1potje tomatensaus (bertoli, zongedroogde tomaat en oregano)
  • 100ml room(light)
  • 3 eieren
  • 8 plakjes brie

Bereiding:

  1. verwarm je oven op 180°
  2. dompel ondertussen de spinazie enkele minuutjes onder in kokend water
  3. giet de spinazie in een vergiet en druk er zoveel mogelijk vocht uit
  4. meng in een kom de eieren, room en tomatensaus
  5. verdeel de spinazie over het bladerdeeg
  6. giet er het tomatenmengsel over
  7. schik er dan de plakjes brie over
  8. bak een 20 tal minuten in de oven op 180°

 TIP:  het is belangrijk dat de spinazie niet veel vocht meer bevat, anders wordt het deeg te vochtig!

Ovenpannetje met courgette, zalm en kwark:

Benodigdheden voor 2 personen:

200 gram zalmfilet, een halve courgette, olijfolie, teentje knoflook, citroensap, 100 gram kwark, 1 ei, 50ml room, 1 eetlepel mosterd, bieslook, zout en peper

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de zalmfilet in kleine stukjes. Doe ze in een grote steelpan. Giet er gezouten koud water bij en wat citroensap totdat de vis net onder staat. Breng alles op een laag vuur tot aan het kookpunt. Haal de stukjes zalm er direct uit en laat ze afkoelen. Snijd de courgette in kleine blokjes. Pel het teentje knoflook en hak het fijn. Verwarm de olijfolie in een koekenpan en bak hierin snel de courgette en knoflook met een snufje zout. Zorg dat de stukjes courgette knapperig blijven. Meng in een grote kom de kwark, het ei, de room, bieslook, mosterd en zout. Verdeel de stukjes zalm, de courgette en het kwarkmengsel over de ovenpannetjes. Zet de pannetjes 20 tot 25 minuten in de oven.

Satépannetje:

Benodigheden:

2 eetlepels olie

600 gram magere runderriblappen in blokjes

peper en zout

1 ui, gesnipperd

2 theelepels sambal oelek

2 eetlepels ketjap

2 eetlepels pindakaas

300 ml kokosmelk

2 eetlepels seroendeng

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180 graden. Verhit de olie in een koekenpan. Bestrooi het vlees met peper en zout en bak het bruin aan. Bak de ui 1 minuut mee. Roer de sambal, de ketjap, en de pindakaas door het vlees en verdeel over 4 ovenpannetjes. Schenk de kokosmelk in de pannetjes tot het vlees net is bedekt. Sluit de pannetjes met de deksels en stoof het vlees in de voorverwarmde oven in 2 uur gaar. Controleer na 1 uur of de pannetjes nog voldoende vocht bevatten en voeg eventueel extra kokosmelk toe. Neem de deksels van de pannetjes en bestrooi met de seroendeng. Lekker met kroepoek, geurige rijst en komkommersalade.

Scholfilet met prei en kerrieroom:

Benodigheden voor 2 personen: 2 dunne preien, scholfilet 200 gram, 125 ml créme fraîche, kerriepoeder, zout en peper, geraspte kaas

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 175 graden. Snijd de preien in dunne ringetjes. Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak de prei al omscheppend in ongeveer 4 minuten beetgaar. Roer de helft van het kerriepoeder en zout en peper naar smaak erdoor. Vet de ovenschaaltjes in en verdeel driekwart van de prei over de bodem. Wrijf de scholfilet in met zout,peper en citroensap en leg de filet op de prei. Roer de créme fraîche en de rest van de kerriepoeder door de rest van de prei. voeg nog wat zout en peper toe en strijk de kerrieroom over de vis uit. Strooi de kaas erover. Zet de schaaltjes in het midden van de oven en laat de scholfilet in 15-20 minuten gaar worden en licht kleuren.

Lekker met aardappelpuree.

Dit recept kan ook met pangasiusfilet, roodbaars en tilapia.

Stoofpotje van varkenshaas met ananas:

Benodigdheden:

400 gram varkenshaas, 1ui, 1/2 rode paprika, 1/2 groene paprika, 1 blikje ananas, 20ml sojasaus, 1 theelepel maiszetmeel, 1 theelepel kerriepoeder, 1 eetlepel fijngehakte koriander, olijfolie, zout.

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200graden. Bereid de varkenshaas door hem in grote blokjes te snijden. Snijd de ui en de paprika's in dunne reepjes. Snijd 4 plakken ananas in vieren. Bewaar 100ml ananassap in een kom, voeg een theelepel maiszetmeel toe en een theelepel sojasaus. Roer goed. Verwarm 2 theelepels olijfolie in een koekenpan en bak hierin de stukjes varkenshaas snel goudgeel. Breng op smaak met zout en kerrie. Voeg de paprika en ui toe en laat 5 minuten bakken. Voeg de stukken ananas toe. Laat nog 2 minuten op het vuur staan en controleer of het vlees gaar is. Giet er de ananassap bij. Laat de saus koken om hem te laten indikken. Verdeel het geheel over de stoofpotjes en bestrooi met koriander. Doe de deksels op de potjes en zet ze 5 minuten in de oven.

Aardappeltjes met rozemarijn uit de oven:

Benodigheden voor 4 personen:

600 gram nieuwe aardappelen, in blokjes van 2,5 cm

1 takje verse rozemarijn

olijfolie

5 teentjes knoflook, ongepeld en plat geslagen

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 220 graden. Doe de blokjes aardappel in een grote pan koud water met wat zout en breng ze aan de kook. Laat ze meteen in een vergiet uitlekken en een paar minuten uitwasemen, tot ze min of meer gedroogd zijn. Vermorzel de rozemarijnblaadjes in een vijzel. Wrijf de ovenpannetjes in met olie. Hussel de knoflook, rozemarijn en aardappeltjes met wat zout en peper door elkaar en verdeel over de pannetjes. Zet de pannetjes 20-25 minuten in de oven tot de aardappeltjes lekker goudbruin en krokant zijn.

Tip: gebruik in plaats van rozemarijn gerust andere kruiden zoals tijm of salie. Ook lekker met gehakte uitjes, gehalveerde champignons of lekkere stukjes spek er door heen.

Groente pannetje met zalm en ei:

Benodigdheden:

Diverse groenten zoals paprika, champignons, ui, prei, bamboescheuten etc. Mag ook uit de diepvries komen. Verder per pannetje 50 gram zalm, 1 ei, 1 filodeegvel, kruiden naar keuze of bv chilisaus of ketjap manis.

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200 graden. Kook de groenten in een pannetje met water in een paar minuten gaar. Bak in een wok met wat olie de zalm. Voeg de groenten en de door jou uitgekozen kruiden toe. Het is ook lekker om bv ketjap manis of chilisaus toe te voegen. Wrijf de ovenpannetjes in met olie. Leg het filodeegvel in het ovenpannetje. Vul het pannetje met het groente/zalm mengsel. Breek het ei boven dit mengsel en vouw het filodeegvel nonchalant terug over het pannetje. Verwarm het pannetje 15-20 minuten in de oven.

Siberisch pannetje:

Benodigdheden voor 4 personen:

1 cake( ca. 400 gram ) 4 flinke bollen roomijs naar keuze, 2 eiwitten, 50 gram poedersuiker

Bereiding:

Snijd de korstjes van de cake. Snijd de cake in dunne plakjes en bekleed de bodem van de ovenpannetjes met de cake. Schep een flinke bol roomijs in de pannetjes. Strijk het ijs glad en dek af met een laag cake. Zet de pannetjes tot gebruik in de diepvries. Klop met de mixer of in de keukenmachine de eiwitten tot stevige pieken. Voeg de poedersuiker toe en klop het eiwit helemaal stijf. Schep het eiwit in slordige pieken op de pannetjes. Brand het eiwitschuim met een créme brûléebrander of onder de hete ovengrill tot het lichtgekleurd is.

Tip: besprenkel voor een extra feestelijk tintje de met cake beklede ovenpannetjes met amandel-of sinaasappellikeur.

Najaars crumble:

Benodigdheden en bereiding:

Voor de vulling: 750 gram seizoensfruit: in dit geval peer, appel en cranberries , gezoet met wat suiker en verder toegevoegd: citroenrasp, nootmuskaat, kaneel en gemberpoeder. Kook de cranberries in water(volgens de verpakking) totdat ze open springen. Snijd de  appel en peer in kleine blokjes. Meng het fruit door elkaar. Voeg de kruiden en citroenrasp toe.

Vet de ovenpannetjes in met wat olie en vul ze met het fruitmengsel

Voor de kruimellaag:  75 gram koude boter in kleine blokjes, 75 gram volkorenmeel, 100gram vruchten/noten muesli, 100 gram suiker, kaneel, gemberpoeder en nootmuskaat. Wrijf allle ingrediënten tussen je vingers tot een korrelige en ongelijke structuur.

Strooi de crumble in een dikke laag op het fruitmengsel en bak op 180 graden gedurende 30-40 minuten. De kruimellaag moet mooi goudbruin zijn en het fruit komt langs de randjes omhoog bubbelen.

Erg lekker als dessert met vanilleijs.

Stroopwafelsoufflé:

Benodigdheden: (voor 4 ovenpannetjes)

4 eieren

25 gram boter

25 gram gezeefde bloem

200ml melk

4 stroopwafels

2 eetlepels poedersuiker

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200 graden. Klop de eidooiers los. Laat de boter op laag vuur smelten, roer de bloem erdoor en schenk er al roerend scheutje voor scheutje de melk bij tot er een gladde saus ontstaat. Neem de pan van het vuur en roer de eidooiers erdoor. Laat het mengsel afkoelen. Klop de eiwitten in een vetvrije kom met een snufje zout stijf en zet het tot gebruik in de koelkast. Maal de stroopwafels zeer fijn in de keukenmachine. Schep de eiwitten voorzichtig door het eidooiermengsel en schep als laatste de fijngemalen stroopwafels erdoor. Verdeel het stroopwafelmengsel over de ovenpannetjes en bak in circa 15-20 minuten in de oven. Strooi de poedersuiker er over heen. Serveer direct.

Lekker met een bolletje vanilleijs of roomijs.