PASTA:

Pasta is de benaming voor een aantal italiaanse noedels, zoals macaroni, spagetti en vermicelli in een gewone of meergranen variatie.Iedereen kent Pasta (en haar befaamde sauzen) in allerlei soorten, maten, geuren en zelfs kleuren.
Ik ben er helemaal niet mee opgegroeid en ben ze de laatste jaren eigenlijk pas aan het ontdekken. En eigenlijk dit jaar pas met wat meer variatie aan kruiden, zelfgemaakte sauzen en behalve gehakt ook met zalm, salami, chorizo etc.

Hieronder een aantal lekkere pasta's die ik gemaakt heb:

Tortellini met romige paprikasaus:

Benodigdheden(voor 2 personen)

  • 250 gram met kaas gevulde tortellini
  • 3 geroosterde paprika’s
  • 1 ui
  • 1 eetlepel basilicum
  • halve theelepel oregano
  • scheut kookroom
  • 150 ml tomaten frito (gezeefde tomaten)
  • 1 theelepel suiker
  • snufje zout/peper
  • eventueel andere kruiden zoals een halve theelepel paprikapoeder, knoflookpoeder, chilipoeder
  • serveren met chorizo of parmaham , parmezaanse kaas en verse basilicum

Bereidingswijze:

Begin met het opzetten van een grote pan water voor de ravioli. Snipper het uitje en giet een scheut olie in een (wok)pan. Bak het uitje glazig en snijd ondertussen de paprika’s in kleine stukjes. Zodra het uitje zacht is voeg je de paprika toe. Bak de paprika ongeveer 3-4 minuten mee en voeg vervolgens de tomaten frito, basilicum, oregano, suiker en een snufje zout/peper toe. Alles goed door elkaar mengen en ongeveer 5-10 minuten laten pruttelen totdat de paprika redelijk zacht is. Breng de saus zonodig nog iets extra op smaak met wat knoflookpoeder, half theelepel paprikapoeder en een snufje chilipoeder. Kook ondertussen de tortellini volgens de bereidingswijze op het pak. Als de paprika zacht is, pureer je de saus met een staafmixer totdat deze glad is. Zet de pan met de paprikasaus vervolgens weer terug op het vuur en voeg een scheut kookroom toe aan de saus. Even de saus doorwarmen en dan is deze klaar. Serveer de paprikasaus met de ravioli, chorizo of parmaham, parmezaanse kaas en verse basilicum

Pasta met pittige tomatensaus



Benodigdheden:

150 gram penne

salami

1 teentje knoflook

1 witte ui

tomatenblokjes

1 bolletje (buffalo) mozzarella

1 theelepel gedroogde oregano

paar blaadjes verse basilicum

snufje zout en peper

Bereidingswijze:

Begin met het  opzetten van een pan water om de pasta in te koken. Daarna snijd je een teentje knoflook in kleine blokjes en snipper je het witte uitje. Vervolgens fruit je deze even 3 tot 5 minuten aan in een pannetje met een klein beetje olijfolie. Snijd ondertussen de salami in blokjes en bak deze nog even kort mee. Vervolgens doe je de tomatenblokjes erbij en laat je het geheel op een zacht vuurtje ongeveer 15 minuutjes pruttelen, kook ook de penne in ongeveer 12-14 minuten al dente of gaar (gebruik je andere pasta, volg de instructies van de verpakking). Breng op smaak met nog een snufje zout en peper en een theelepel gedroogde oregano. Snijd ondertussen een bolletje mozzarella in kleine blokjes of scheur deze in stukjes. Als de pasta klaar en de saus ongeveer 15 minuten heeft staan pruttelen, giet je de pasta af en kun je het serveren. Pasta op het bord, lekker wat saus erover en dan afmaken met wat verse blaadjes basilicum en stukjes mozzarella.


Pasta met een lekkere romige saus van boursin met tomaat, ui, champignons, spekjes, rucola en knoflook

Tijd: 20-30 min.

Benodigdheden:

  • Pasta
  • Pijnboompitten
  • Rucola
  • Boursin cuisine
  • Cherry tomaatjes
  • Champignons
  • Magere spekjes
  • Parmezaanse kaas
  • Rood uitje
  • 2 teentjes knoflook
  • (eventueel) Rood pepertje
  • Olijfolie

Bereidingswijze: 

Heel eenvoudig te bereiden maar ooo zo lekker! Begin met het koken van een pan water voor de pasta. Terwijl je het water aan de kook brengt snijd je een uitje en de twee teentjes knoflook in kleine blokjes. Wanneer je een rood pepertje toevoegt snijd je ook deze in kleine blokjes. Daarna rooster je twee eetlepels pijnboompitjes in een pan zonder olie totdat ze mooi bruin kleuren. In dezelfde pan kun je daarna ook de spekjes bakken.  Wanneer het water kookt kan de pasta erin. De kooktijd hangt af van de pasta die je gebruikt, kook deze volgens de bereidingswijze op de verpakking.

Wanneer het nog 8 minuten duurt voordat de pasta klaar is, zet je een grote pan of wok op het vuur met een scheut olijfolie. Verwarm deze en fruit de uitjes. Doe daarna de champignons en vervolgens de knoflook en het rode pepertje erbij.

Terwijl dit alles op het vuur staat snijd je de cherrytomaatjes in vieren. Als de pasta klaar is giet je deze af. Doe het vervolgens bij de rest in de wok. Doe de tomaatjes en ook de spekjes erbij en schep er een aantal flinke eetlepels boursin cuisine bij.

Schep alles goed door elkaar en verwarm het nog even kort. Schep het op een mooi diep bord en doe er nog wat rucola, de pijnboompitjes en parmezaanse kaas doorheen. Serveer eventueel met  een stokbroodje met kruidenboter.


Tortellini met spekjes en zalm:



Benodigdheden:

Zout

1ui

100 gram spekreepjes

250 gram met kaas gevulde tortellini

1/2 bosje bieslook

100 gram gerookte zalm

1/2 bekertje creme fraîche

Bereiding:

Kook de tortellini gaar volgens verpakking. Pel en snipper de ui. Doe de spekreepjes in een koekenpan en bak ze op middelhoogvuur in 5-6 minuten iets bruin en knapperig. Doe na 3 minuten de ui erbij. Knip intussen de bieslook fijn. Snijd de zalm in stukjes. Giet de tortellini af. Roer eerst de creme fraîche en daarna de ui met spek, zalm en bieslook erdoor.


Tagliatelle met gehaktballetjes en tomaten-pestosaus:


Benodigheden:

300 gram rundergehakt

1ei

2 beschuiten

25 gram geraspte kaas

2 theelepel italiaanse kruiden

zout en peper

olie

1ui

250 mililiter gezeefde tomaten

2 groentebouillonblokje

2 theelepels groene pesto


Bereiding: Doe het gehakt met het ei, de verkruimelde beschuiten, kaas, kruiden, zout en peper in een kom en kneed dit tot een samenhangend geheel. Ror er ping-pong formaat balletjes van. Verhit de olie in een pan en bak de balletjes rondom bruin. Haal ze uit de pan en houd ze afgedekt warm. Fruit de gesnipperde ui in de braadolie. Voeg de gezeefde tomaten, verkruimeld bouillonblokje en de pesto toe. Roer goed door. Voeg de balletjes toe en laat ze op een laag vuur met de deksel op de pan in ongeveer 10 minuten in de tomatensaus gaar stoven. Serveer dit met gekookte groene tagliatelle.

Pasta met kip, geitenkaas en doperwten:

Benodigdheden: (4 personen)

300 gram kipfilet

1 liter kippelbouillon

350 gram pasta

250 gram doperwten(diepvries)

1 courgette in blokjes

250ml slagroom(slankroom)

ca 6 zongedroogde tomaatjes

1 eetlepel groene pesto

zout/peper

100 gram geitenkaas, verkruimeld

Bereiding:

Kook de kipfilet in de bouillon in een gesloten pan in ca 20 minuten gaar. Schep de kipfilet met een schuimspaan uit de bouillon en snij hem in blokjes of reepjes. Kook de pasta gaar in de bouillon. Kook de laatste 5 minuten de doperwten en courgette mee. Verwarm de slagroom in een steelpan. Giet de pasta en groentes af. Laat uitlekken en doe ze in een schaal. Schep er de zongedroogde tomaatjes en de pesto door. Roer er de blokjes kip en de slagroom door. Breng op smaak met zout en peper en bestrooi het gerecht met de verkruimelde geitenkaas.

Pastasalade met sesamkip:

Benodigheden:

350gram pasta(fusili of penne)

4eetlepels sesamzaad

4 eetlepels plantaardige olie of olijfolie

150 ml ketjap

120mg witte wijnazijn

3.5 eetlepel suiker

275 gram gekookte kippelvlees, in blokjes

30 gram verse peterselie

50 gram lenteui, grofgesneden

200 gram verse spinazie, gescheurd

Bereidingswijze:

Kook de pasta in 8-10 minuten gaar, giet af. Bak ondertussen in een koekenpan op matig vuur in olie het sesamzaad goudbruin. Haal de pan van het vuur. Voeg de ketjap, wijnazijn en suiker toe. Roer alles door elkaar. Meng in een grote kom de pasta,  gekookte kip en 250ml dressing. Dek de salade af en zet deze minstens 6 uur in de koelkast. Schep voor het opdienen de peterselie, lenteui en spinazie door de pasta.  Naar wens de resterende dressing erdoor scheppen.