Feestelijke aardbeientaart:

Benodigdheden:

Voor het zandtaartdeeg: 150 gram bloem, 45 gram suiker, 1 snufje zout, 1 ei, 75 gram boter of margarine

Voor het biscuit:  2 eieren, 60 gram suiker, enkele druppels citroenaroma, 30 gram bloem, 30 gram maïzena, 1/2 theelepel bakpoeder

En verder: 3-4 eetlepels aardbeienjam, 500 gram verse aardbeien, 8-10 blaadjes wite gelatine, 500gram roomkwark, 75 gram suiker, sap en geraspte schil van 1 citroen, 400ml slagroom, amandelschaafsel en gehakte pistachenoten, poedersuiker, 1 eetlepel abrikozenjam.

Werkwijze:

1: voor het zandtaartdeeg de bloem zeven in een kom, met alle andere ingrediënten tot een glad deeg doorkneden. Als bal gevormd en in folie gewikkeld minstens 30 minuten laten rusten in de koelkast.

2: Het deeg nog eens kort doorkneden, op het met bloem bestoven werkvlak uitrollen, de bodem van een ingevette springvorm(26 cm) daarmee beleggen en meerdere keren inprikken met een vork. (bak temp 200 graden, baktijd 15 minuten). De zandtaartdeegbodem laten afkoelen op een taartrooster.

3: Intussen voor het biscuit de eieren scheiden. Het eiwit met de suiker, 2 eetlepels koud water en het citroenaroma stijf kloppen. Dan de eidooiers erdoor scheppen. De met de maïzena en de met bakpoeder vermengde bloem daarover zeven en er losjes doorscheppen.

4: het mengsel in een alleen op de bodem met bakpapier bedekte springvorm(26cm) doen en glad strijken. (bak temp 200 graden, baktijd 25 minuten) De bodem na 10 minuten op een taartrooster storten en het bakpapier en voorzichtig afhalen en laten afkoelen.

5: de zandtaartdeegbodem op een taartschaal zetten en omsluiten met een taartring of een springvormrand.

6: de aardbeienjam doorroeren met 2 eetlepels water , verhitten ,en 2-3 minuten laten pruttelen. Vervolgens op de zandtaartbodem strijken en afdekken met de biscuitbodem.

7: De gelatine ca 10 minuten inweken in koud water. Intussen de aardbeien voorbereiden, wassen, goed laten uitlekken en in schijven snijden. De roomkwark met de suiker, het citroensap en de geraspte citroenschil glad roeren.

8: de gelatine uit het inweekwater halen en in het uitlekwater in een pannetje op laag vuur al roerend laten oplossen. Druppelsgewijs door de kwark mengen. Als het mengsel stijf begint te worden, de slagroom stijf kloppen en erdoor scheppen.

9: de taartrand dicht beleggen met aardbeien schijven, het kwarkmengsel erin doen en glad strijken. De taart in de koelkast goed laten afkoelen. Dan de taartring losmaken, de taart bestrooien met amandelschaafsel en gehakte pistachenoten en bestuiven met poedersuiker.

10: De overige aardbeienschijven in meerdere lagen hartvormig op het het taartoppervlak leggen. De nog zichtbare zandtaart-en biscuitbodem bestrijken met de glad geroerde abrikozenjam en er  verkleinde amandelschaafsel in drukken.

Chocoladetaart:

Benodigdheden:

  • Cake mix (ik heb Wolken Vanille Choco van Dr. Oetker gebruikt)
  • Banketbakkersroom  dr  Oetker (1 zakje)
  • Poedersuiker (voor het glazuur)
  • Slagroom 300ml
  • Kitkats mini (2 zakken) en M&M’s (1 zak)

Bereiding:

Bak de cake volgens de instructies op de verpakking en laat vervolgens goed afkoelen! Snijd de cake doormidden en smeer de banketbakkersroom op de onderkant en doe vervolgens de bovenkant van de cake weer op de onderkant met room. Meng de poedersuiker met een klein beetje water tot je een goede dikte voor glazuur heb. Smeer het glazuur op de zijkant van de taart en plak de Kit Kat er tegen aan. Houd met een touwtje of iets dergelijks de taart bij elkaar. Klop de slagroom en doe hierna zoveel slagroom naar keuze op de bovenkant van de taart en top af met M&M’s. Klaar! Je kunt de taart nog even in de koelkast zetten totdat het glazuur hard is en je het touwtje om de taart kunt los knippen.


Perzik ricotta taart met speculaas bodem

Benodigdheden:

180 gram speculaas

40 gram boter

500 gram ricotta

2 eieren

1 eetlepel bloem

60 gram basterdsuiker

perzik

abrikozen jam

2 handjes fijngemalen pistachenootjes

Bereiding:

Verkruimel de speculaaskoekjes tot grove kruimels. Voeg de boter toe en meng, druk vervolgens in de bodem van een springvorm. Zet in de koelkast. Voor de vulling: Klop de ricotta met de eierdooiers in een kom, voeg de bloem en basterdsuiker toe. Klop de eiwitten stijf en roer het eiwit in het ricottamengsel. Schep de vulling over de bodem. Leg daarop schijfjes perzik en bak de taart in een voorverwarmde oven op 180 ° C / gasoven stand 4 gedurende 40 minuten. Houd een oogje op de taart: het midden van de taart moet nog zacht zijn aan het einde van de baktijd.  Haal de taart uit de oven. Bedek de perzik(op de nog warme taart) met abrikozenjam. Strooi de fijn gemalen pistachenootjes over de taart. Laat afkoelen, en zet dan zo lang mogelijk in de koelkast (succes !!!).

Frambozenbrownies met coulis


Benodigdheden voor de frambozenbrownies:

250 gram boter

250 gram pure chocolade

1 vanille stokje

6 eieren

200 gram witte basterd suiker

200 gram zelfrijzend bakmeel

250 gram frambozen

100 gram witte chocolade in stukjes

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 170 graden. Smelt de boeter in een steelpan. Hak ondertussen de pure chocolade in stukken. Neem de pan van het vuur en roer de pure chocolade door de boter. Laat staan zodat de chocolade smelt.

Snijd het vanille stokje open en schraap met de punt van een mes het merg eruit. Doe dit met de eieren in een grote kom. Klop in 3 min luchtig en voeg in delen de suiker toe. Schep de gesmolten chocolade om en schenk al roerend bij het eimengsel. Zeef het meel erboven en schep er luchtig door. Men de helft van de frambozen en de helft van de witte chocolade voorzichtig door het beslag. Doe in de ovenschaal.

Verdeel de rest van de frambozen en de rest van de witte chocolade erover en bak in ca 30 minuten in het midden van de oven. Neem uit de oven en laat 2 uur afkoelen. Snijd in stukken en serveer met de frambozencoulis.

Benodigdheden coulis: 

250 gram frambozen

50 gram kristalsuiker

Bereiding: 

Doe de frambozen, de suiker en 2 eetlepels water in een steelpan. Breng aan de kook en laat 5 minuten koken op een middelhoog vuur. Roer regelmatig. Neem de pan van het vuur en duw de fruitpuree door een bolzeef. Vang de coulis op in een kommetje en laat 30 minuten afkoelen. Serveer op kamer temperatuur bij de frambozenbrownies. Je kunt de coulis 2 dagen van te voren bereiden. Bewaar afgedekt in de koelkast. 

No bake malteser cake

Een lekkere ‘cake’ met maltesers die niet in de oven hoeft maar alleen een paar uur in de koelkast. Je hebt het daarom heel snel klaar.

Recept voor 6-8 personen

Benodigdheden:

  • 100 gram maltesers
  • 100 gram melkchocola
  • 100 gram pure chocola
  • 100 gram boter
  • 3 eetlepels Maple Syrup (o.a. verkrijgbaar bij C1000) of andere stroop bv schenkstroop
  • 100-120 gram biscuitjes

Bereidingswijze:

Leg een stuk vershoudfolie of bakpapier in een ovenschaal of springvorm zodat je achteraf de malteser cake er makkelijk uit kan halen. Smelt daarna de boter, de chocola en de stroop op een heel zacht vuurtje.

Je kunt het ook in de magnetron smelten maar dan moet je wel elke 30 seconde roeren. Ondertussen verkruimel je de biscuitjes en zodra het chocolade mengsel gesmolten is, voeg je de koekkruimels toe.

Roer dit goed door zodat de koekkruimels goed verdeeld zijn. Daarna voeg je voorzichtig de maltesers toe en roer je dit even snel door. Niet te lang want anders smelten de maltesers meteen.

Giet het mengsel in de ovenschaal of springvorm en zet deze voor een paar uur in de koelkast.

Als de ‘cake’ hard is geworden, is deze klaar!