Koken met een tajine:

Een Tajine is een oude kookpan uit Noord Afrika gemaakt van klei. Klei houdt de warmte goed vast waardoor de gerechten gelijkmatig verwarmd worden en al sudderend langzaam garen. Een tajine bestaat uit een schaal, waarin de bereide gerechten opgediend kunnen worden en een relatief hoog conusvormig(punt-) deksel.  Bij het koken met de tajine valt de condens weer terug in de schaal.
Daarmee lijkt de werking van de tajine enigszins op die van een snelkookpan. Je hebt in verhouding heel weinig olie of andere vetten nodig bij het bereiden van gerechten in een tajine. Schenk de olie in de tajine en leg alle ingrediënten in laagjes erin. Vlees onderop, dan de groenten en bovenop de kruiden.

Dit is één van mijn tajines:

Hieronder de recepten die ik ermee gemaakt heb:


Gemarineerde marokkaanse kip met gekonfijt fruit:



Benodigdheden:
 
750 gram kipfilet
1 teentje knoflook
1 ui
1 envelopje saffraan
4 eetlepels olijfolie
sap van 2 citroenen
Koriander, peterselie, munt
12 gedroogde abrikozen
4 gedroogde vijgen
4 eetlepels rozijnen
40 gram gepelde amandelen
3 eetlepels honing
100ml water

Bereiding:

1 dag van te voren: hak de kruiden voor de marinade fijn samen met de knoflook, snipper de ui. Snijdt het kippenvlees in tukjes. Meng de kruiden samen met de saffraan en de olijfolie met de kip. Zet de marinade afgedekt in de koelkast tot de volgende dag.
 
Haal de gemarineerde kip uit de koelkast. Verhit de olijfolie in de tajine en stoom de kip hierin gaar. Halveer ondertussen de amandelen, snijdt de abrikozen en vijgen in kleinere stukken. Voeg nu ook water, honing, amandelen, vijgen en rozijnen toe aan de tajine met kip. Laat alles samen zo'n half uurtje sudderen. Voeg zonodig tussendoor extra water toe.
Lekker met aardappeltjes uit de oven of couscous.


Gemarineerde kip met tutti frutti:

Een dag van te voren marineren is het lekkerst en als je de tajine een tijd niet gebruikt hebt deze een uurtje van te voren in koud water zetten.

Benodigheden voor 4 personen:

4 kippebouten. Voor de marinade;3 el olijfolie, 1 citroen, 2 tl sambal, zeezout naar keuze, 2 el (kokos)olie, 200 gram tutti frutti

Voorbereiding:
Liefst één dag van te voren de kip marineren door de olijfolie, citroensap, sambal en het zeezout door elkaar te roeren en de kip met de marinade te bestrijken. Afgedekt in de koelkast zetten.
Bereiding:

De kippebouten in (kokos) aanbraden totdat ze mooi bruin zijn. Het vocht zeven en in de tajine doen met de kippebouten. Eeen beetje water toevoegen. De deksel op de tajine doen met de tutti frutti en ongeveer 30-40 minuten laten stoven.

Gegeten met couscoussalade met granaatappelstroop en walnoot en naanbrood met Aïoli

Benodigheden voor 4 personen:

  • 1 zak fijne couscous
  • warm water
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 2 eetlepels granaatappelstroop
  • sap van 1/2 citroen, of meer naar smaak
  • 100 ml olijfolie
  • 4 lente-uitjes, versnipperd
  • 1/2 bosje peterselie, gehakt
  • 50 gr walnoot, grofgehakt
  • 1 theelepel aleppopeper of hete puntpaprika
  • 2 theelepels gedroogd korianderzaad, geroosterd en gemalen
  • 2 theelepels gedroogd komijnzaad, geroosterd en gemalen
  • zeezout en grofgemalen zwarte peper naar smaak
  • gehakte walnoot ter garnering
  • gehakte peterselie ter garnering

Bereiding:

 
In een grote kom de couscous onder warm water zetten en 30 minuten laten staan. Door een fijne zeef gieten en zoveel mogelijk vocht eruit drukken.In een grote schaal de andere ingrediënten vermengen. De couscous toevoegen en er goed doorheen scheppen. Een nacht of minstens de hele dag op een koele plaats zetten. Gekoeld of op kamertemperatuur serveren. Garneren met gehakte walnoot en fijngesneden peterselie.

Marokkaanse gehaktballetjes:

Benodigdheden: (voor 4 personen)

600 gram gehakt naar keuze

1 ui, fijn gesnipperd

2 eetlepels fijn gehakte koriander

2 eetlepels fijn gehakte peterselie

1 theelepel zwarte peper

4 theelepels paprika poeder

2 theelepels komijn poeder

2 teentjes fijn gehakte knoflook

1 theelepel kaneelpoeder

1/2 theelepel zout

4 eetlepels olijfolie

1 blik tomatenblokjes in saus

1/2 spaanse peper

Ciabata brood/naan brood

ailoli of huisgemaakte knoflooksaus

Voorbereiding:

Meng de ui, koriander, peterselie, peper, paprikapoeder, komijnpoeder, knoflook, kaneelpoeder, spaanse peper(zaden verwijderen)  en het zout. Kneed de helft hiervan door het gehakt.

Bereidingswijze:

Zet de tajin op laag vuur en verwarm de olie. Voeg de tomatenblokjes met het sap en de rest van het kruidenmengsel toe en zet de deksel op de tajine. Laat het tomatenmengsel zachtjes 5-7 minuten koken. Draai in de tussentijd kleine gehaktballetjes van het gehakt(ter grote van een golfballetje) schep ze door de tomatensaus en laat ze op laag vuur in 30 minuten gaar worden.(tussen tijds na een kwartier even draaien).

Serveertips:

Smeer een beetje aioli of knoflook op een sneetje ciabata . Doe hier een stukje gehaktbal met saus op en smullen maar!

Gegeten met marokkaanse zoete aardappelsalade:

Benodigdheden:

1 ui

1/4 theelepel saffraanpoeder

1/2 theelepel gemberpoeder

500 gram zoete aardappelen

sap van 1 citroen

12 ontpitte zwarte olijven

1/4 theelepel komijn

1 theelepel paprikapoeder

2 eetlepels peterselie

2 eetlepels koriander

Bereiding:

Hak de ui fijn en fruit de ui to deze goudgeel is. Voeg de saffraanpoeder, gemberpoeder en zout toe en bak even mee. Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes van ongeveer 2 cm. Kook de blokjes in 5 minuten gaar. Voeg de overige ingrediënten toe en laat het gerecht nog 2 minuten zachtjes doorkoken tot de saus gebonden is. Serveer met Marrokaans brood.  

Gemarineerde zalm:

Benodigdheden(voor 4 personen)

4 moten zalm (of andere vis) van 250 gram
- 2 grote aardappelen (half gaar gekookt, in schijfjes
- 3 tomaten in plakjes
- 2 rode paprika`s in ringen
- 1 klein blikje tomatenpuree
- 1 citroen
- 4 el olijfolie

voor de chermoula (marinade):
- 3 teentjes knoflook
- 1/2 gedroogde rode peper fijngehakt
- 3 tl paprikapoeder
- 3 tl gemalen komijn
- 3 el gehakte koriander
- 3 el gehakte peterselie
- 1 el citroensap
- 3,5 el witte wijnazijn
- 1,5 el olijfolie

Voorbereiding

Marineren van de vis:
olijfolie verwarmen (laag vuur, niet te heet), geperste knoflook en alle overige ingrediënten van de chermoula toevoegen en een paar minuten laten doorgaren. De vis inwrijven met de chermoula (pannetje waar de chermoula inzat niet schoonmaken). Bij voorkeur 1,5 uur laten marineren op een koele plek.

Bereidingswijze

Vet de bodem van de tajine in en leg de gemarineerde vis erop. Fruit in het eerder gebruikte pannetje de tomatenpuree met een beetje olie. Voeg de witte wijnazijn en citroensap (en evt. water) naar smaak toe om een mooi sausje te maken. De vis bedekken met de aardappelen, tomaten en paprika. Besprenkelen met het eerder gemaakte tomatensausje. Dek de tajine af met de deksel, middelhoog vuur eronder en in ongeveer een half uur garen.

Gegeten met een simpele couscoussalade:

Benodigdheden voor 4 personen:

  • 225 gr couscous
  • 1 handvol verse peterselie
  • 1 handvol verse koriander
  • 1 rode ui
  • 1 citroen of limoen
  • 1/2 komkommer
  • 30 gr zonnebloempitjes
  • 30 gr sesamzaadjes
  • 4 el olijfolie
  • zout en peper
  • snuf paprikapoeder
  • snuf komijn
  • snuf cayennepeper

 Bereiding:

Hak de peterselie en koriander fijn. Hak de rode ui in zo klein mogelijk blokjes. Verwijder de zaadjes van de komkommer en snijd de komkommer in kleine blokjes. Rooster de pitten. Doe de couscous in een pan. Voeg net zoveel ml gekookt water aan de couscous toe als je aan gram gebruikt (dus in dit geval 225 ml). Laat 3 minuten met de deksel op de pan wellen. Roer vervolgens goed door zodat je allemaal losse korreltjes krijgt. Vervolgens, op laag vuur, een beetje boter of olijfolie er door roeren. Voeg de overige ingrediënten toe en laat even staan om de smaken goed in te laten trekken. Met een visje of biefstukje heb je een heerlijke maaltijdsalade.

Pittige kip met abrikozen:

Benodigdheden: (voor 4 personen)

1 eetlepel olijfolie

1kg kipfilet in flinke stukken

2 teentjes knoflook geperst

1 grote ui, gesnipperd

1/4 theelepel kaneelpoeder

1/2 theelepel komijnpoeder

1/2 theelepel gemberpoeder

1/2 theelepel kurkumapoeder

2,5 dl hete kippenbouillon

1 eetlepel honing

150 gram gedroogde abrikozen

1 eetlepel maizena

1 eetlepel water

80 gram blanke amandelen

2 eetlepels grof gehakte vers korianderblad

Bereiding:

Meng de olie, kip, knoflook, ui en specerijen door elkaar en verhit in de tajine gedurende 15 minuten op middelhoog vuur. Roer regelmatig even om. Voeg de bouillon, honing en abrikozen toe en verhit alles 5 minuten onafgedekt op middelhoog vuur tot de abrikozen gaar zijn. Roer de maizena en het water tot een papje. Roer het erdoor en verhit het gerecht onafgedekt circa 3 minuten tot het gerecht kookt en bindt. Rooster ondertussen de amanadelen in de magnetron op een magnetron bestendig bord in ca 3 minuten op hoog vermogen. Roer de noten en de koriander door het kip/abrikoosmengsel. Serveer er naar keuze couscous of rijst bij.

Couscoussalade met doperwten en munt: lekker bij bv een BBQ:

Benodigdheden voor 6 personen:

200gram couscous, 1 citroen(schoongeboend), 3 eetlepels olijfolie, 150 gram doperwten(diepvries), 1 kleine pot geroosterde paprika's in reepjes, 2 eetlepels fijn gehakte munt, 2 eetlepels fijn gehakte peterselie, 100 gram feta in blokjes.

Bereiding: Meng de couscous in een schaal met 200 ml kokend water. Rasp de gele schil van de citroen erboven en pers de vrucht uit. ROer ook het citroensap, de olijfolie, 12 theelepel zout en naar smaak peper erdoor. Laat de couscous 30 minuten staan. In die tijd neemt de couscous het vocht op en worden de korrels zacht. Maak de couscous los met een vork en schep de doperwten met reepjes paprika, fijngehakte kruiden en blokjes feta erdoor. Bewaar tot gebruik afgedekt in de koelkast. Maak de salade in ieder geval ruim op tijd van te voren om op smaak te komen.

Pastilla met kip, kaneel en gezoete amandelen:

Benodigdheden:

Kipvulling en saus: 1 kip(van ongeveer 1kg), 4 eetlepels zonnebloemolie, 4 eetlepels bladpeterselie(gehakt), 4 witte uien, gehakt, 1 theelepel zout, 1/2 theelepel peper, 1 theelepel kaneel, 10 saffraandraadjes, 1/2 liter water, 6 eieren.

Amandelmengsel: 250 gram amandelen(ontveld), 2 eetlepels zonnebloemolie, 50 gram suiker, 1eetlepel oranjebloesemwater

10 vellen filodeeg(van ongeveer 25x22cm, 2 geklutste eierdooiers, om te bestrijken, 50 gram gesmolten boeter, om het filodeeg mee in te smeren.

Garnering: 50 gram poedersuiker, 1 theelepel kaneel.

Bereiding:

Braad de kip samen met de uien in de zonnebloem olie goudbruin. Voeg de kruiden toe en giet er een halve liter water bij. Breng aan de kook en laat het gerecht op een laag vuur 45 minuten zachtjes doorkoken in de tajine.

Haal de kip uit de pan en leg 20 minuten te rusten. Pluk het vlees voorzichtig van de botten, verwijder het vel en snijd het kippenvlees fijn.

Laat het overgebleven kookvocht indikken en voer al roerend één voor één de eieren toe. Zorg voor een dikke "rulle"saus die niet meer vloeibaar is. Rooster de amandelen in de zonnebloemolie goudbruin en laat ze uitlekken en afkoelen op keukenpapier. Hak de amandelen same met de suiker en het oranjebloesemwater in een keukenmachine. Je hebt nu 3 lagen voor de vulling: de saus, het amandelmengsel en de fijngesneden geplukte kip.

Vet een springvorm(28cm) in en bekleed met filodeegvellen, die je volledig met gesmolten boter insmeert. Laat het filodeeg een stukje over de rand van de bakvorm hangen en leg een extra ingevet vel ter versteviging in het midden. Druk de hoeken voorzichtig aan zodat het deeg niet breekt als je de vulling erin doet.

Vul de springvorm laagje voor laagje, begin met een laag saus, voeg dan het kippenvlees toe en strooi dan het amandelmengsel er over heen. Vouw de overhangende randen filodeeg naar binnen en bestrijk de randen aan de bovenkant met eigeel zodat je de pastilla met de laatste vellen kunt plakken. Beboter de overgebleven vellen en dek de pastilla helemaal af. Smeer de bovenkant nogmaals in met gesmolten boter.

Zet de bakvorm ongeveer 30 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden tot de pastilla goudbruin is.

Garneer de pastilla met poedersuiker en trek mooie lijntjes met kaneelpoeder.

Tajine van rundvlees met peren:

Benodigdheden: (6 personen)

• 900 g rundvlees in blokjes
• 1 grote ui, gesnipperd
• 2 grote ontvelde vleestomaten in stukjes
• 3 stevige peren, ongeveer 700 g
• Sap van een ½ citroen
• 1 el kaneelpoeder
• ½ tl gemberpoeder
• ½ tl saffraandraadjes
• 2 dl groentebouillon van een tablet
• 1 el honing
• Muntblaadjes
• 2 el olijfolie
• Zout en peper

Bereiding:Verhit de olie in de tajine en bak de ui ongeveer 3 minuten zacht aan.
• Voeg het vlees toe en bak dit in ongeveer 5 minuten rondom brui.
• Roer de kruiden erdoor totdat de geur vrijkomt.
• Voeg de tomaten e de bouillon toe.
• Laat het geheel ongeveer 1 uur doorstoven.
• Was de peren en snijd ze in achten.
• Verwijder de klokhuizen en pitten.
• Leg de partjes op het mengsel in de tajine en voeg het citroensap en de honing toe.
• Laat het geheel nog ongeveer 20 minuten doorgaren en breng op smaak met zout en peper.
• Strooi muntblaadjes over het gerecht voordat het geserveerd wordt

 
Citroen/rozijnen couscous:
 
 
Benodigdheden voor 6 personen:
400 gram couscous, 1 theelepel olie, 75 gram rozijnen, 3 theelepels geraspte citroenschil, 3 theelepels citroensap, 20 gram fijngesneden koriander.
 
Bereiding:
Doe de couscous, olie en het water in een grote hittebestendige kom. Dek hem af en laat de couscous 5 minuten wellen, tot het vocht is opgenomen. Maak de couscous af en toe los met een vork. Schep de rozijnen, citroenschil, het citroensap en korianderblad er met een vork door.
Serveer het vlees met de couscous.
 
Spaanse estofado(stoofvlees) met chorizo:
 
Voor 4 personen:
600 gram varkensstoofvlees in stukken, 100 gram chorizo, 2 uien, 500 gram krieltjes met schil, 1 doosje champignons, 2 blikjes tomatenpuree, 2 koffielepels paprikapoeder, 2 laurierblaades, tijm, 2 dl witte wijn, peterselie, olijflolie, peper en zout.
 
Bereiding: Snijd de chorizo in plakken van ongeveer een halve cm dik. Versnipper de ui. Verwarm wat olijfolie en bak de chorizo op een zacht vuurtje. Schep de chorizo uit de tajine. Bestrooi de stukken varkensvlees met de paprikapoeder en bak ze bruin in het chorizovet. Voeg de ui en champignons toe en bak ze mee. Voeg de laurier, tijm en witte wijn toe en breng alles aan de kook. Laat het gerecht 45 minuten met de deksel op de tajine op een zacht vuurtje sudderen.  Kook ondertussen de krieltjes met schil gaar. Voeg deze samen met de tomatenpuree en de chorizo na ongeveer een half uur toe aan de tajine met stoofvlees. Laat dan alles nog ongeveer een kwartiertje sudderen. Bestrooi vlak voor serveren met de peterselie.
 
Kruidige kip met sinaasappel en amandelen:
 
Voor 4 personen
1 kip in grote stukken of 600gram kipfilet
4 dl sinaasappelsap
40 gram rozijnen
1/2 koffielepel kerriepoeder
tijm
kaneelpoeder
2 eetlepels mangochutney
2 blikjes manderijn
40 gram amandelschilfers
maïzena
3 bananen
10 gram boter
peper en zout
 
Bereiding:
Vet de tajine in met olijfolie. Bak de kip bruin. Voeg het sinaasappelsap en de rozijnen toe. Kruid met tijm, kerriepoeder, kaneel, peper en zout. Laat de kip een half uur met gesloten deksel stoven. Roer de mangochutney en de mandarijntjes door de saus. Rooster de amandelschilfers in een droge bakpan onder voortdurend roeren goudbruin. Bind de saus in de tajine eventueel met wat maïzena. Snijd de bananen in schijfjes en roer ze door de saus. Strooi geroosterde amandelen over het gerecht en serveer.